Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής του ατόμου και ιδιαίτερα του ενήλικα συμβάλει στη δημιουργία συμπτωμάτων αυξημένου άγχους. Οι στρεσογόνοι αυτοί συντελεστές εμφανίζονται συχνά με διάρκεια ή και με επιδείνωση, παγιδεύοντας το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο ψυχολογικής πίεσης, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και σε κρίσεις πανικού.
Η ψυχολογική πίεση πηγάζει από το δεσμό μυαλού-σώματος. Στο πρώτο κομμάτι αυτού του δεσμού η ψυχολογική πίεση εμφανίζεται ως «ψυχικό στρες» δηλαδή αδικαιολόγητοι φόβοι και ανησυχίες για καθετί που περιλαμβάνεται στη ζωή του ατόμου ( όπως οικογένεια δουλειά, σπουδές,) και στο δεύτερο κομμάτι «συστήνεται» ως «σωματικό στρες» το οποίο προκαλεί διάφορα συμπτώματα σωματικής νόσου.
Αναλυτικότερα η σύνδεση αυτών των δύο πηγών δείχνει για παράδειγμα πως όταν κάποιος νιώσει καταπονημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζει στη συνέχεια η κατάσταση του να επιδεινώνεται, να γίνεται οξύθυμος, με συνέπεια να αυξάνεται το αίσθημα άγχους μέχρι το σημείο να βλάπτει ακόμα και την ψυχική του υγεία ένα από τα συστατικά της οποίας είναι και η αυτοπεποίθηση του. Είναι σημαντικό το άτομο να αναγνωρίσει αυτόν τον σύνδεσμο μυαλού- σώματος, προκειμένου να μπορέσει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να ελαττώσει τα επίπεδα του στρες και ταυτόχρονα να αναπτύξει την «προσαρμοστικότητα» του σε στρεσογόνες συνθήκες.
Οι παράγοντες- τεχνικές που συμβάλουν για τον περιορισμό του στρες αποτελούν:
- Η ιεράρχηση: σε λίστα όλων εκείνων των στρεσογόνων παραγόντων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του το άτομο με βάση το βαθμό σπουδαιότητας τους και η αναγνώριση όλων των προβλημάτων που κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στο παρόν.
- Η καταγραφή της σκέψης: κάνοντας χιλιάδες σκέψεις μέσα στην ημέρα και τις πιο πολλές φορές με αρνητική σημασία φαίνεται ότι προκαλούνται και αρνητικά συναισθήματα. Όμως η αποτύπωση τους πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί με βάση τους ειδικούς αποδυναμώνει τη σημασία τους.
- Το χαμόγελο: είτε η μέρα είναι κουραστική είτε στενόχωρη το γέλιο καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα στρες και να κάνει το άτομο να νιώσει καλύτερα ,αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό του περίγυρο αφού το γέλιο δημιουργεί οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων.
- Η διατροφή: η αποφυγή κατανάλωσης σε μεγάλες ποσότητες διεγερτικών ροφημάτων, καφεΐνη αναψυκτικών, αλκοόλ και η σωστή διατροφή με σταθερά, τακτικά γεύματα βοηθούν, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα οι οποίες με την σειρά τους μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να συμβάλουν στην εκδήλωση άγχους.
- Η άσκηση: η επιλογή μιας ευχάριστης δραστηριότητας, η άσκηση μαζί με ένα φίλο ή ακόμα και ένα καθημερινό περπάτημα ορισμένης διάρκειας, είναι ικανά να απαλλάξουν από την ένταση της ημέρας- εβδομάδας, να παραμερίσουν από το μυαλό τις ανησυχίες και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής αντοχής του ατόμου.
- Ο ύπνος: δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες είτε για την ώρα ή τον τρόπο που πρέπει να κοιμηθεί κάποιος. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να νιώθει αναζωογονημένος όταν ξυπνάει. Ορισμένες τεχνικές για να εξασφαλίσει ένα καλό ύπνο είναι είτε βλέποντας μια χαλαρωτική ταινία,είτε το άκουσμα ενός αγαπημένου του τραγουδιού, ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο και απαραίτητα η αποφυγή μιας έντονης δραστηριότητας.
- Η χαλάρωση: βασική προϋπόθεση για τη μείωση του επιπέδου στρες είναι η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου που θα επιτρέψει στο άτομο να ξεκουραστεί, να διασκεδάσει (π.χ. με μια βόλτα, πηγαίνοντας σ’ ένα κινηματογράφο ή για ένα φαγητό), οποιαδήποτε ευχάριστη δραστηριότητα που θα απολαμβάνει και θα τον βοηθάει να γεμίσει τις μπαταρίες του.
Υ.Γ. Μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερη ψυχολογία έχουμε τόσο καλύτερη υγεία αποκτάμε.
Βιβλιογραφία:
Derrick, S.& Vijaya, M.(2020). «Ξεπερνώντας τον Πανικό», Αθήνα: Πεδίο.
Ιατροnet, Τρόποι διαχείρισης του στρες και του άγχους: Υπάρχει τρόπος!